Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αφοι Στραταριδάκη. Το νοτιότερο Οινοποιειο στην Ευρωπη με βραβευμένα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.



Το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης βρίσκεται στην Κρήτη και προσφέρει βραβευμένα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από κρητικές (Μοσχάτο Σπίνας, Βηλάνα, Βιδιανό) και διεθνείς ποικιλίες (Cabernet, Syrah, Chardonnay).allbottlescloseup (Small).jpg
Τα αμπελουργικά ίχνη της οικογένειας Στραταριδάκη χάνονται στο βάθος του χρόνου.
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας απαρτίζεται κυρίως από τα μοναστηριακά κλήματα της Σιναϊτικης μονής των Αγίων Αποστόλων, βρίσκεται στους πρόποδες των Αστερουσίων στο νομό Ηρακλείου και αποτελεί, σήμερα, μια σημαντική στάση στο δρόμο του κρασιού.
 Ο συγκεκριμένος αμπελώνας αποκτήθηκε το 1955 από τον Αριστείδη Στραταριδάκη - πατέρα του Κωστή και του Μανώλη - ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τα ιδιαίτερα τοπογραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του και τον καλλιέργησε με μεράκι και γνώση. Οραματιστής και καινοτόμος δεν δίστασε να επενδύσει στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής του ενώ η εργατικότητα και η αγάπη του στη γη τον ανέδειξαν σε έναν από τους αξιολογότερους αμπελουργούς της Κρήτης.
Οι αμπελώνες έχουν ιδανική θέση και με τον ελαφρύ νοτιανατολικό προσανατολισμό τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο το μικροκλίμα της περιοχής.
Τα κλήματα καλλιεργούνται με το παραδοσιακό σύστημα «Guyot» και κλαδεύονται έντονα με στόχο τη δημιουργία μεσαίου και μικρού μεγέθους τσαμπιών τα οποία αποδίδουν υγιή φρούτα με πλήρη αρώματα και συμπυκνωμένη γεύση. Εφαρμόζεται συγκεκριμένο σχέδιο αναμπέλωσης με ρυθμό περίπου 4 στρέμματα ανά διετία.
Ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια και τα τσαμπιά αφού επιλεχθούν ένα-ένα, τοποθετούνται σε μικρά καλάθια και οδηγούνται αμέσως στο οινοποιείο για επεξεργασία, διατηρώντας έτσι την ακεραιότητά και τη φόρμα τους, ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας.
Στο κτήμα Στραταριδάκη, καλλιεργούνται δέκα βασικές ποικιλίες:

Λευκά
Μοσχάτο Σπίνας,  Βηλάνα, Βιδιανό, Σαρντονέ, Σοβινιόν μπλαν.

Ερυθρά
Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Καμπερνέ, Σιρά, Μερλό.inside3 (Small).jpg


Περισσότερες πληροφοριες... www.strataridakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου